Hoe Cryptocurrency kopen?

The Crypto Blog levert geen belastingadviezen, investeringen of financiële diensten en advies, zie ook onze disclaimer.

Gefeliciteerd met het feit dat je klaar bent om cryptocurrency te kopen! Op deze pagina lopen door de volgende stappen:

 • Hoe werken cryptocurrency exchanges?
 • Welke soorten exchanges zijn er.
 • Hoe werkt het proces van kopen van cryptocurrencies
 • Wat zijn Fiat-gateways
 • Overwegingen bij de keuze van een portefeuille

Hoe werkt een exchange?

Een eenvoudige verklaring voor de werking van een cryptocurrency exchange is dat het veel lijkt op een effectenbeurs.

Hoewel alle beurzen de meest voorkomende en populaire cryptocurrency’s aanbieden zoals Bitcoin, Ethereum en Litecoin, verschillen ze in het aantal en de aanvullende soorten cryptocurrency’s die beschikbaar gesteld zijn om te verhandelen.

Elke beurs heeft zijn eigen regels die bedrijven moeten volgen voordat hun cryptocurrency kan worden genoteerd en beschikbaar kan worden gesteld voor de handel.

Een belangrijke zaak om in gedachten te houden is dat er geen echte prijs is voor cryptocurrency. De prijzen van cryptocurrency verschillen op elke beurs, gebaseerd op de vraag en het aanbod van de cryptocurrency.

Het is niet ongewoon om grote verschillen in cryptocurrency prijzen te zien tussen de verschillende beurzen. Over het algemeen geldt dat hoe groter de beurs is, hoe meer de cryptocurrency prijzen een betere marktwaarde zullen weergeven.

KOOP EN VERKOOP CRYPTO MET IDEAL OP LITEBIT

Beurzen bieden de mogelijkheid om kopers en verkopers te matchen door middel van koop- en verkoopaanbiedingen genaamd orders op een orderboek.

Nieuwe orders, of het nu gaat om een koop- of verkooporder, worden eerst gematched met de beste orders. Als er meer dan één order tegen dezelfde prijs is, wordt het oudste order als eerste gematched en uitgevoerd.

Op een beurs kunnen verkopers een order aanmaken, met vermelding van de hoeveelheid en de prijs waarvoor ze hun crypto willen verkopen.

De order wordt dan in het orderboek van de beurs geplaatst, waarin alle beschikbare orders voor aankoop zijn opgenomen.

Kopers kunnen ook een order aanmaken, een kooporder genaamd. Ze stellen de maximale prijs vast waarop ze hun crypto willen kopen. De eenvoudigste manier om op een beurs te handelen heet een marktorder.

Wanneer iemand via een marktorder wil kopen, wordt zijn koopverzoek uitgevoerd tegen het laagste verkooporder in het orderboek, de zogenaamde vraagprijs.

Een verkoopaanvraag in een marktorder wordt uitgevoerd tegen de biedprijs – de hoogste kooporder in het orderboek. In tegenstelling tot koop- en verkooporders kunnen de koersen niet op een marge-order worden vastgelegd.

Wanneer een koop- en verkooporder worden gematched, wordt het order uit het orderboek gehaald en wordt de transactie uitgevoerd. Indien een nieuwe order niet in zijn geheel kan worden gematched, blijft deze in het orderboek staan totdat het restant wordt gematched of totdat de order afloopt.

Beurzen nemen een vergoeding voor alle transacties die worden gemaakt, en deze vergoedingen verschillen afhankelijk van de beurs.

Wanneer er op een beurs wordt gehandeld, is het belangrijk om op te merken dat het om handelsparen gaat. In een cryptocurrency trading pair kan de waarde van de ene valuta vergeleken worden met de andere.

Wanneer ze aan elkaar gekoppeld zijn, worden twee valuta’s als compatibel beschouwd, wat betekent dat de eerste valuta in het paar, die een basispaar wordt genoemd, kan worden gebruikt om de tweede valuta, die een quote paar wordt genoemd, te kopen of te verkopen.

Handelsparen kunnen een fiatvaluta zijn tegen een cryptocurrency, zoals USD/BTC of JPY/BTC, of cryptocurrency tegen cryptocurrency, zoals BTC/ETH of XRP/ETH. Op veel beurzen kunt je alleen crypto verhandelen met de aangewezen handelsparen.

Meestal heb je Bitcoin of Ethereum als basis-handelspaar nodig om andere cryptocurrency’s te kunnen kopen.

Exchanges soorten

Er zijn een paar verschillende soorten exchanges te overwegen voordat je beslist waar je je cryptocurrency wilt kopen.
Deze zijn:

 • Gecentraliseerde
 • Gedecentraliseerd
 • Hybride
 • Direct

Centraliseerde Exchanges

Gecentraliseerde beurzen (CEX’s) worden beheerd en gecontroleerd door één entiteit die op een gecentraliseerde server draait. Gecentraliseerde beurzen zijn erg populair en hebben de grootste handelsvolumes en grootste orderportefeuilles. Gecentraliseerde beurzen zijn van nature bewaarplichtig, hetgeen betekent dat zij de gelden die je op hun beurs belegt, in bewaring hebben.

De voordelen van gecentraliseerde beurzen zijn dat ze gemakkelijk te gebruiken zijn, dat ze snel zijn en dat ze een hoge liquiditeit hebben.

Sommige hebben fiat onramps (je kunt fiat gebruiken om direct crypto te kopen) en ze ondersteunen een hoog volume aan transactie.

De belangrijkste nadelen van gecentraliseerde beurzen centreren zich rond hun kwetsbaarheid voor storingen op het platform, hacking en aanvallen vanwege hun gecentraliseerde karakter.

Omdat beurzen enorme hoeveelheden fiat en crypto in bewaring hebben, zijn ze een aantrekkelijk doelwit voor hackers.

Andere nadelen van gecentraliseerde beurzen zijn de wachttijd die nodig is voor opnames, evenals de volledige controle van de beurs over je account.

HOU JE CRYPTOCURRENCY VEILIG

Gedecentraliseerde Exchanges

Gedecentraliseerde beurzen (DEX’s) worden niet gecontroleerd door een centrale entiteit, maar vertrouwen op een netwerk van slimme contracten om de overdracht van penningen op de beurs uit te voeren.

Decentrale beurzen verbinden nog steeds kopers en verkopers met elkaar, maar houden op geen enkel moment voor, tijdens of na de transactie geld in bewaring.

Enkele voordelen voor gedecentraliseerde beurzen zijn dat gebruikers volledige controle hebben over hun fondsen, geen wachttijd voor stortingen en opnames.

Behalve wat het netwerk nodig heeft om transacties te voltooien bij de overdracht van tokens, anonimiteit, geen handelskosten en vooral, de lage waarschijnlijkheid van een hack omdat het hele netwerk op een blockchain zit.

De nadelen van gedecentraliseerde beurzen zijn onder meer een lage liquiditeit, kleine of ondiepe orderportefeuilles, tragere verwerkingstijden om transacties te voltooien, kosten voor elke transactie en een veel kleinere pool van cryptocurrency’s om uit te kiezen, en voornamelijk beperkt tot Ethereum ERC-20 tokens.

Hybride Exchanges

Hybride beurzen hebben tot doel het beste van zowel gecentraliseerde als gedecentraliseerde beurzen te combineren. Ze stellen de gebruiker in staat om hun eigen privé-sleutels en fondsen te beheren, terwijl de transacties op dezelfde snelheid kunnen plaatsvinden als bij gecentraliseerde beurzen.

Munten worden eerst gestort in een slim contract portefeuille-adres om er zeker van te zijn dat de juiste fondsen in bewaring worden gehouden voor de handel, waardoor eventuele veiligheidsproblemen worden verminderd.

Hybride beurzen bieden de liquiditeit en eenvoudige functionaliteit van gecentraliseerde beurzen, terwijl de veiligheid en privacy van gedecentraliseerde beurzen behouden blijft.

Hybride beurzen zijn nog zeer nieuw en vrij ongetest, dus het is nog maar de vraag of zij hun belofte om de beste gecentraliseerde en gedecentraliseerde beurzen te zijn, zullen waarmaken.

Voorstanders van het hybride model voorspellen dat het de gecentraliseerde uitwisselingen in de toekomst volledig zal vervangen.

Instant Exchanges

Directe beurzen maken het mogelijk om gemakkelijk en onmiddellijk crypto valuta te ruilen voor een andere. In tegenstelling tot traditionele beurzen, zowel gecentraliseerd als gedecentraliseerd, handelen Instant Exchanges niet tussen kopers en verkopers.

Ze hebben een grote pool van cryptocurrency’s beschikbaar en stellen je zo in staat om bestaande crypto te ruilen voor een andere gewenste cryptocurrency.

Het voordeel van directe beurzen is hun snelheid.

De nadelen van is dat de prijzen van cryptocurrency’s veel hoger zijn dan op andere soorten beurzen en dat er minder cryptocurrency’s beschikbaar zijn.

Er zijn ook grenzen gesteld aan de hoeveelheid crypto die beschikbaar is voor een koper, dus het is moeilijk om grotere hoeveelheden te kopen van een instant exchange.

Het proces van het kopen van cryptocurrency

KYC

Beurzen hebben verificatievereisten die bekend staan als KYC (Know Your Customer). Dit is een proces dat ze gebruiken om de identiteit van de klanten vast te stellen.

Om te bepalen of zij geschikt zijn om te handelen of te investeren, en om eventueel op te sporen als zij betrokken zijn bij enige vorm van corruptie, omkoping of het witwassen van geld.

Het kan tot een paar dagen duren voordat de KYC-verificatie wordt goedgekeurd.

Storten

De meeste beurzen accepteren een verscheidenheid aan financierings-mogelijkheden voor rekeningen, van bankoverschrijvingen tot debet- en creditcardaankopen. Bij het opzetten van een betaalmethode zal de beurs in eerste instantie debiteringen of crediteringen op je rekening uitvoeren en vragen om de bedragen te verifiëren.

Zodra deze informatie is geverifieerd, zal je financieringsmethode worden opgezet. Elke beurs hanteert haar eigen tarief.

Sommige beurzen rekenen een creditcardbedrag en verwerkingskosten, en bijna alle beurzen rekenen kosten voor stortingen in de portefeuille.

Als je gebruik maakt van een bankoverschrijving, kan de verwerkingstijd oplopen tot 3-5 dagen voordat het geld op je rekening verschijnt.

Opnemen

Nogmaals, beurzen zullen verschillen in de opties die zij toestaan voor geld opnames (bijvoorbeeld sommige staan alleen bankoverschrijvingen toe, terwijl anderen ook toestaan dat u naar je PayPal-rekening overmaakt).

De meeste beurzen zullen ook kosten in rekening brengen voor het opnemen van het geld. Houd hier rekening mee bij het overmaken van geld van en naar rekeningen.

Aankoop van crypto met fiat valuta

Er zijn twee manieren om cryptocurrency te kopen; het gebruik van fiat valuta om cryptocurrency te verkrijgen of het gebruik maken van crypto om andere crypto te kopen.

Wanneer je voor de eerste keer cryptocurrency koopt zult je een dienst moeten gebruiken die een fiat gateway (of onramp) aanbiedt.
Dit is een dienst die je in staat stelt om fiat valuta (geld uitgegeven door een overheid) te gebruiken om cryptocurrency te kopen.

Voorbeelden van fiat gateways zijn cryptocurrency exchanges, Bitcoin ATM’s, peer to peer exchanges en brokerages/investeringsplatformen.

KOOP GEMAKKELIJK EN SNEL CRYPTO ONLINE

Van fiat valuta naar cryptocurrency (gecentraliseerd)

Je kunt lokale valuta te gebruiken om cryptocurrency te kopen. Vaak zijn dit soort beurzen bedoeld als beginnersvriendelijke beurzen, met eenvoudige en gemakkelijk te navigeren interfaces.

Ze lijken meer op portemonnees dan op beurzen, geschikt voor iemand die snel en gemakkelijk cryptocurrencies wil kopen, maar ze zijn over het algemeen niet de beste keuze voor complexe of hoog-volume handel.

Deze beurzen zijn gecentraliseerd en hebben een bewaarkarakter, hetgeen betekent dat de beurs volledige toegang en controle heeft over de fondsen die je op de beurs achterlaat.

De meest bekende beginnende cryptocurrency exchange is Coinbase, die 15 cryptocurrencies aanbiedt voor aankoop en waarbij er regelmatig meer worden toegevoegd. Gebruikers hebben de mogelijkheid om te betalen met een pinpas, creditcard of bankrekening.

Het proces is eenvoudig en gemakkelijk te gebruiken. Zodra een gebruiker zijn gewenste betaalmethode heeft aangesloten en het accountverificatieproces heeft voltooid, kan hij de cryptocurrency’s kiezen die hij wil kopen.

Coinbase laat gebruikers toe om cryptocurrency te kopen tegen een vaste prijs gebaseerd op de marktwaarde van die cryptocurrency.
Coinbase bepaalt de marktprijs op basis van de beschikbare verkooporders op hun handelsplatform, Coinbase Pro.

En voegen een extra vergoeding, genaamd de spread, toe aan de marktkoers van Coinbase Pro.

Ze kunnen daarnaast ook een extra vergoeding in rekening brengen, die een percentage van de transactie bedraagt of een vast bedrag is.
Hoewel de prijs van aangeboden cryptocurrency’s hoger kan zijn dan op andere beurzen, is de aankoop van cryptocurrency’s sneller en gemakkelijker dan op andere beurzen.

Peer-to-peer-exchanges

Een andere manier om cryptocurrency aan te schaffen is het gebruik maken van Peer-to-peer beurzen (P2P). Hiermee kunt je cryptocurrency van anderen kopen zonder tussenkomst van een derde partij.

Sommige P2P beurzen komen automatisch overeen met kopers en verkopers, en gaan dan over tot de transactie op de beurs.
Bij andere beurzen communiceren kopers en verkopers en spreken ze af wat ze willen kopen of verkopen.

Sommige P2P beurzen verbinden je met anderen in je omgeving en staan zelfs persoonlijke transacties toe, terwijl weer andere uitsluitend online opereren.

P2P beurzen fungeren als een Escrow, de fondsen van de koper worden bewaard totdat de cryptocurrency is verzonden naar de koper. Zodra de transactie is bevestigd op de blockchain worden de fondsen vrijgegeven aan de verkoper.

Niet alle P2P beurzen hebben een Escrow, vooral niet als ze bedoeld zijn voor kopers en verkopers om elkaar persoonlijk te ontmoeten. In deze scenario’s moeten kopers en verkopers voorzichtig zijn om geen fondsen of crypto vrij te geven totdat de transactie echt is bevestigd.

Peer-to-peer beurzen zijn een populaire manier voor mensen om te beginnen met de aankoop van cryptocurrency, omdat het hen in staat stelt te kiezen uit meerdere betalingsopties en de kosten over het algemeen veel lager zijn dan op gecentraliseerde beurzen.

Makelaars

Traditionele aandelenmakelaars zoals Robinhood, TD Ameritrade, Charles Schwab en eToro zijn begonnen met het ook aanbieden van de mogelijkheid voor hun klanten om crypto te kopen.

Voordat je begint met de handel, onderzoek eerst de specifieke eisen, voorwaarden en condities voor elke makelaardij.

Wees op de hoogte van de voor- en nadelen van het kopen van crypto via verschillende makelaars.

HANDEL MET VERTROUWEN OP ETORO

Overwegingen bij het kiezen van een beurs

Nu je een beeld hebt hoe de verschillende exchanges (beurzen) werken, zijn er een paar dingen om rekening mee te houden bij het selecteren van een beurs om cryptocurrency te kopen.
Zijnde:

 • De reputatie van een beurs
 • Eventuele eerdere hacks die zich hebben voorgedaan
 • Garanties op fondsen in bewaring
 • Liquiditeit en volume
 • De kostenstructuur
 • Geografische beperkingen
 • Betalings- en opnamemogelijkheden

Afsluitend

Als het gaat om het investeren in crypto, overweeg dan eerst alle opties. Bepaal of de investering past bij je portefeuille en of er voldoende ruimte is in het budget vanwege het risico dat met deze investering gepaard gaat. Denk ook aan je financiële doelstellingen op lange termijn.

The Crypto Blog levert geen belastingadviezen, investeringen of financiële diensten en advies, zie ook onze disclaimer.
De informatie op deze pagina wordt gepresenteerd zonder rekening te houden met de beleggingsdoelstellingen, risicotolerantie of financiële omstandigheden van een specifieke belegger en is mogelijk niet geschikt voor alle beleggers.
De in het verleden behaalde resultaten zijn niet indicatief voor toekomstige resultaten.
Beleggen brengt risico’s met zich mee, waaronder het mogelijke verlies van de hoofdsom!

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen. Meer infortmatie kunt u vinden op: https://www.thecryptoblog.nl/privacy-en-cookie-statement/

Sluiten